Tasarımcıların Yaptığı 5 Hata

Tasarımcıların Yaptığı 5 Hata

Tasarımı sadece hobi olarak yapıyor olabilirsin ya da bir sonraki aşamada kariyer hedefinde tasarımcı olmak olabilir. Başlangıçta hepimiz farklı farklı hatalar yaptık. Bunlardan en çok yapılan 5 taneyi ve onların çözümlerini senin için düzenledim.

1. ÇOK FAZLA FONT KULLANIMI

Bir tasarımda grafik, web sitesi ya da bütün kurumsal tasarımda birden fazla font kullanımı tasarımın kalitesini bozduğu gibi aynı zamanda okumayı da zorlaştırır.

 

İlgili Yazı: Şu anda Markanız ve Logonuz İçin En İyi Font Eşleşmesi Nasıl Yapılır  yazısına bir göz atmanda yarar var. Ben bekliyorum 🙂

 

Çözüm: 2-3 fonta bağlı kal. HER ZAMAN.

Markanızın tamamında kullanmak üzere sadece 2-3 yazı tipi seçmek, marka bilinirliğini daha uyumlu hale getirmekle kalmaz aynı zamanda grafiklerinizin kalitesini de ciddi şekilde artıracaktır. Beynimiz, biz her ne kadar daha fazlasını eklemek istese de 2-3 yazı tipini bir kerede işlemek istemez.

 

2. TUTARSIZ RENKLER PALETİ KULLANIMI

Bütün fontları ve bütün renkleri çok seviyorum. Yalan söyledim sarıyı sevmiyorum ama kullanıyorum 🙂 Ama bütün fontları ve renkleri seviyorum diye hepsini aynı anda kullanamam. Sen de kullanmamalısın.

Çoğu marka kurumsal renklerine ve kurumsallıklarına uymayan, o günkü modlarına bağlı olarak değişen farklı farklı renkler kullanmaktadırlar. Bir markanın tasarımlarını yapıyorsan markanın kurumsal renklerine bağlı kalman en iyisidir. Günlük olarak renklerini değiştirmemelisin.

Çözüm: Her konuda bağlı kalacağın 3-5 kurumsal renge bağlı kal.

Marka renkleriniz, kim olduğunuz ve neyle ilgili olduğunuzun tonunu belirlemenize yardımcı olur. Gökkuşağındaki her rengi seçerek sadece hedef kitlenizin kafasını karıştırmakla kalmazsın hak ettiğin marka bilininirliğini kaybetmene neden olur.  Kitlen tarafından tanınmak ve hatırlanmak istiyorsan eğer en önemli bileşenlerden biri de kurumsal renklerindir.

Klasik örnekleri vermeme gerek yoktur sanırım 🙂

 

3. FAZLA TASARIM

“Ya aslında tam da yeterince tasarlamadım.” hissini hiç yaşadın mı? Sonrasında da “tasarladım” hissetmek için diğer bütün her şeyi kenara attın mı?

Ben de! Çok fazla tasarım yaptığında tasarımdaki beyaz alanı kaybedersin, çok fazla görsel olur. Okuması zor, anlaması zor ve daha az etkili bir tasarım ortaya çıkar. Seni de amatör gösterir.

Çözüm: Basitlik anahtardır.

Bir tasarımda en zor elde edilen ama en etkili şey basitliktir. Grafiklerinize ne kadar geniş bir miktarda kasıtlı alan dahil ederseniz basitliği sağlamak o kadar kolay olur.

 

4. TUTARSIZ GÖRSEL KULLANIMI

Görüntü seçimi, markanızı eşlik edecek veya temsil etmeniz gereken diğer tasarım öğelerini seçmek kadar önemlidir. Yazdığın yeni blog yazısında kullanacağın stok fotoğrafı markana uygun olarak seçmelisin.

Çözüm: Markanıza uygun olan görsel kullan.

Fotoğraflarınız yalnızca eşlik ettiği içeriğe uyması gereken değil, aynı zamanda görsel marka bilinci oluşturmalarınızla tutarlı bir şekilde eşleşmelidir. Bunu birkaç farklı şekilde yapabilirsin, örnek olarak:

  • Sürekli olarak aynı renk paletini içeren fotoğrafları seçmek
  • Belli bir moda, temaya ya da stile uygun olarak kullanılan fotoğraflar
  • Marka renklerinize uyması için üstüne renk katmanı ekleyebileceğiniz fotoğrafları seçmek

5. GÖRSELLERİ BOZMAK

Yeni başlayan bir tasarımcı olarak görselleri düzenlerken orantısız düzeltmek genellikle çok kolaydır. Görselleri, kelimeleri, şekilleri esnetmek tasarımını kötü gösterecektir.

Çözüm: Shift kullan.

En basit çözümü sunuyorum sana: SHIFT TUŞU’NU KULLAN! Ne zaman bir şeyi yeniden boyutlandıracaksan shift’e basılı tut yeter 🙂 Kullandığınız tasarım öğesi, belirtilen alana orantılı olarak uymuyorsa, onu uygun hale getirmek için uzatmayın. Her şey sizin niyetinize uyana dek tasarımınızı yeniden düzenleyin.

Ben de bir şey demek istiyorum

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

MERHABA,
BEN CEREN VAROL!

Girişimcilere özellikle kadın girişimcilere logo ve web tasarım, dijital pazarlama ve iş geliştirme ile ilgili konularda markaları için yardım etmekteyim.